Microbiologisch onderzoek

Microbiologisch onderzoek

 

Mijn blogs gaan over het algemeen over mijn ervaringen in de tandartspraktijk. Eerder had ik het over bacteriën in de mond. Het is mogelijk om te testen welke bacteriën betrokken zijn bij (aanhoudende) tandvleesontsteking.

Waarom zou je willen testen?

Het testen van de soorten en aantallen bacteriën kan bijvoorbeeld nodig zijn als de behandelingen geen effect hebben, terwijl de mondhygiëne door de patiënt goed wordt opgevolgd en de behandeling structureel plaats heeft gevonden. Dan kan het verstandig zijn om te kijken welke bacteriën aanwezig zijn.
Er bestaan bacteriën die het immuunsysteem kunnen omzeilen en zelfs kunnen uitschakelen waardoor er andere bacteriën op hun beurt gemakkelijker voor ontstekingen van het tandvlees kunnen zorgen. Daarnaast zijn er ook bacteriën die voor botafbraak kunnen zorgen. Dit alles zonder enige pijn hiervan te ondervinden.

Het is belangrijk om te testen wélke bacteriën betrokken zijn, zodat je ook specifiek gericht tegen deze bacteriën kunt behandelen.  Zomaar standaard een bepaald antibioticumkuur starten kan ervoor zorgen dat de patiënt onnodige medicijnen inneemt, of juist de verkeerde antibiotica zodat niet eens de juiste bacterie wordt aangepakt. En dan is er nog het gevaar van resistentievorming.  Dus het is uitermate belangrijk om eerst te testen om te weten te komen welke bacteriën aanwezig zijn.

Hoe wordt er getest

Door paperpoints (steriele papieren staafjes) in de pockets tussen tandvlees en tandhals te plaatsen worden de bacteriën die daar aanwezig zijn geabsorbeerd en hechten ze zich aan de paperpoint.
De paperpoints worden verzameld in een steriel buisje wat daarna wordt afgesloten.
Op het bijgeleverde formulier komen gegevens over de patiënt te staan. Zoals o.a. patiëntnummer, geboortedatum, hoe diep de pockets zijn, welke locaties zijn gesampled en of er allergieën zijn voor bepaalde antibiotica. Het buisje met afgenomen paperpoints gaat in een afgesloten doosje en samen met het ingevulde formulier gaat het in een oranje medische verpakking (polymed) en kan zo op de brievenbus en verstuurd worden.
Omdat er op het laboratorium met real time PCR techniek gewerkt wordt, worden zowel levende als dode bacteriën geteld.  Het is dus geen ramp als de post er een keer wat langer over doet.

Hoe snel is de uitslag bekend?

Met de nieuwe technieken is de uitslag heel snel bekend. 1 tot 2 dagen nadat het oranje Polymed-zakje op het lab aankomt, is de uitslag bekend en zal de uitslag naar de behandelaar gestuurd worden.

Wat zegt de uitslag?

  • De uitslag geeft aan hoeveel bacteriën er in totaal op de paperpoints aanwezig zijn.
  • Welke bacteriën er in welke mate aanwezig zijn: duidelijk gemaakt in verschillende diagrammen.
  • Een taartdiagram dat aangeeft hoe de verhouding is tussen gunstige en ongunstige bacteriën. Je ziet in een oogopslag hoe de verhouding bij de patiënt is, ten opzichte van de gezonde situatie. Dit als vergelijk en als doel om na te streven.
  • Tenslotte staat er onderaan een conclusie met een specifiek advies van het laboratorium.
Bacterial tooth infection and teeth decay disease as an unhealthy molar with periodontitis due to poor oral hygiene health as an infectious bacteria concept with inflammation as a 3D illustration